Menu

Technische SEO De fundering van een website

Je start met een zoekwoordenonderzoek, je schrijft er een hoop content omheen en toch blijven de bezoekers en de rankings achter. Hoe dat komt, kan natuurlijk vele redenen hebben. Maar mogelijk heb je de techniek van je website over het hoofd gezien. Je kunt een huis (website) en het interieur (content) zo mooi maken als je wilt, maar zonder een goede fundering (techniek) zakt het in. En daarom is technische SEO van groot belang!

Naast zoekwoorden en content, kijkt Google ook naar de techniek van je website. Hierbij gaat Google het er voornamelijk om, dat de website gebruiksvriendelijk is. Als een website gebruiksvriendelijk is (zoals een snelle website bijvoorbeeld), dan waardeert Google dat. En hiervan profiteer jij weer met blije gebruikers en natuurlijk hogere rankings binnen Google.

Wat komt er bij de techniek van een website kijken?

De techniek van je website is dus belangrijk. En daar komt nogal wat bij kijken. Misschien wel teveel om hier allemaal op te noemen. Hieronder sommen we er een paar op die onder technische SEO vallen.

Bereikbaarheid website
Wordt de website (juist) geïndexeerd? Zijn er geen onnodige 301-redirects aanwezig? En hoe zit het met 404-foutmeldingen, waarbij pagina’s helemaal niet meer bereikbaar zijn? En staan de canonicals wel goed? Slechts een aantal vragen die horen bij een goed bereikbare website.

Snelheid website
De snelheid van je website is belangrijk en website snelheid wordt in 2021 nog belangrijker. Onder de snelheid van een website vallen meerdere technische aspecten die van invloed zijn. Daarnaast zijn te grote afbeeldingen bijvoorbeeld ook van invloed.

Veilige website
Check even of je website gebruikt maakt van HTTPS. Dit is de beveiliging via een SSL-certificaat. En geen malware op je website is natuurlijk ook wel zo handig!

URL structuur
Iedere pagina en afbeelding heeft een URL. Hoewel niet iedere persoon die bekijkt, zijn deze hartstikke belangrijk. Ook voor je technische SEO. Hierbij is belangrijk om overal een dezelfde structuur aan te houden. Dus denk aan het wel of niet tonen van de ‘www’ in de URL. Het wel of niet tonen van een slash (‘/”) aan het uiteinde van de URL. Daarnaast is het ook verstandig om hoofdletters en speciale tekens (ofwel non-ASCII tekens) te vermijden. 

Help de zoekmachines
Hoe goed een zoekmachine ook is in het doorzoeken (crawlen) van je website, het is verstandig om ze daarbij een handje te helpen. Dit kan onder andere door middel van het robots.txt bestand en de sitemap. Daarbij is vooral het robots.txt bestand heel belangrijk; kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben.

Mobile-friendly
Vrijwel iedereen heeft een mobiel. En dat iedereen die veel gebruikt, hoeven wij je niet te vertellen. Wees er alert op dat je website goed te gebruiken is door mobiele telefoon gebruikers. Dat wil zeggen, een website die zich aanpast op het gebruikte scherm en medium. Misschien kies je zelfs wel voor een mobile-first design.

Is mijn website SEO technisch in orde?

Er zijn meerdere tools om je website een technische check te geven. Zo heb je gratis tools van Google zoals Page Speed, Mobielvriendelijke test en Google Search Console. Om een echt diepgaande check uit te voeren, heb je een tool zoals Screaming Frog nodig. Beschik je niet over deze gereedschappen of weet je niet waar je moet beginnen? Bij APC beschikken wij over deze tools en kennis, dus schroom niet om even contact op te nemen.

Benieuwd? Mail je vraag en we nemen snel contact op!

Vestiging APC