Menu

SEO 2021: Snelheid en gebruiksvriendelijkheid website worden belangrijker De Page Experience Update komt eraan

Techniek Geplaatst op 28 oktober 2020 door Coen Jansen

Nog een aantal maanden en dan is het alweer 2021. Dit jaar kan voor sommigen niet snel genoeg voorbij zijn. En wat voor velen trouwens ook niet snel genoeg kan gaan: websites. Een trage website zit niemand op te wachten. En Google ook niet. Dat wordt maar weer eens extra bewezen met de aankomende ‘Page Experience’ update die in 2021 uitrolt.  

Hoeveel seconde wacht jij op een ladende website voordat je de ‘vorige’ (swipe) actie gebruikt? Hoeveel seconde het ook mag zijn, iedere seconde telt. En met de aankomende Page Experience update gaat het zelfs om milliseconden. De gemiddelde gebruiker zal er niet veel van merken, maar voor iedereen die een website/webshop beheert zal het ongetwijfeld gaan voelen wanneer de organische rankings dalen. 

Wat is de Page Experience update?

In de Page Experience update geeft Google aan dat gebruikers voorkeur geven aan een website die gebruiksvriendelijk is. Een onderdeel van gebruiksvriendelijk browsen zijn de snelheid en de mobiele-vriendelijkheid van een website. Deze factoren zijn ook al geruime tijd belangrijk voor de SEO van een website. Deze factoren worden met de Page Experience update nog belangrijker. Daarover zo meer.

Eerder dit jaar werd ook de Core Web Vitals aangekondigd. De Core Web Vitals zijn een aantal factoren gerelateerd aan de snelheid en visuele stabiliteit van een website. De Page Experience update introduceert een ranking factor die de Core Web Vitals combineert met bestaande signalen om de beste gebruikerservaring aan te bieden.

De Page Experience bestaat daarmee uit de volgende onderdelen:

  1. Core Web Vitals
  2. Mobiele-vriendelijkheid
  3. Veilig browsen
  4. HTTPS
  5. Geen opdringerige interstitials

1. Core Web Vitals

De Core Web Vitals onderdelen

De Core Web Vitals bestaat uit LCP, FID en CLS. Een hoop afkortingen, maar in de basis zijn ze vrij simpel.

Largest Contentful Paint (LCP): meet hoe lang het duurt voordat het grootste element op een pagina is geladen. Een gebruiksvriendelijke website heeft een LCP van minder dan 2,5 seconde.

First Input Delay (FID): meet hoe lang het duurt voordat interactie met de pagina mogelijk is. Een gebruiksvriendelijke website heeft een FID van minder dan 100 milliseconde.

Cumulative Layout Shift (CLS): meet de stabiliteit van een pagina. Een gebruiksvriendelijke website heeft een CLS van minder dan 0,1.

Benieuwd naar de gebruiksvriendelijkheid en de Core Web Vitals score van jouw website? Deze zijn te meten met meerdere tools.

De Core Web Vitals tools
Tools waarmee de verschillende Core Web Vitals onderdelen zijn te meten.

2. Mobiele-vriendelijkheid

Je website is mobiel-vriendelijk. Dit is te meten met de Mobile-Friendly Test van Google.

3. Veilig browsen

Je website bevat geen spam of malware. Bedrieglijke informatie is ook niet toegestaan. Is jouw website veilig? Check het hier

4. HTTPS verbinding

Je website maakt gebruik van een HTTPS verbinding, in tegenstelling tot een HTTP verbinding. 

5. Opdringerige interstitials

Je website is gemakkelijk toegankelijk. Dus geen irritante pop-up banners die alles blokkeren of elementen plotseling opschuiven.

Verspringende website elementen
Bloedirritant!

Hoe groot is de impact van de Page Experience update?

Hoe groot de impact zal zijn is nog niet bekend. Het is niet gebruikelijk dat updates zo ver van te voren worden aangekondigd. Deels heeft dit ook met corona te maken, aldus Google. Maar zelfs zonder was niet de verwachting dat deze update zomaar op de een of andere dag plaats zou vinden. Google is vaak nogal geheimzinnig over algoritme updates, maar bij de wat grotere updates willen ze wel iets meer prijs geven. Nadruk op iets. Meer dan dat hoef je niet te verwachten…

Hoe groot de impact is van de Page Experience update is pas echt vast te stellen wanneer deze is uitgerold. Belangrijk is om altijd voor, tijdens en na een update zoals deze je SEO continu te meten. Let zeker op wat je gemiddelde positie doet via Google Search Console en SE Ranking bijvoorbeeld. En houd natuurlijk het organisch websiteverkeer via Google Analytics in de gaten. 

Wanneer komt de update?

De exacte releasedatum van de Page Experience 2021 update is nog niet bekend. Google heeft aangegeven dat de update niet zomaar uit de lucht komt vallen. Google geeft minimaal zes maanden voordat de update uitrolt een seintje. Vanaf de plaatsingsdatum van dit artikel heb je dus nog tot minstens april 2021 om up te date te raken. 

Hoe bereid ik mijn website voor op de Page Experience update?

Je website onder de loep nemen en ervoor zorgen dat die snel en future-proof is, is niet even gemakkelijk. Hiervoor adviseren we dan ook om tijdig contact op te nemen met je webbouwer. Maar dat betekent niet dat je niet zelf al iets kunt doen voor de snelheid van je website.

Eén van de grootste boosdoeners van een trage website, zijn te grote afbeeldingen. Over het algemeen moet je geen afbeeldingen gebruiken die groter zijn dan 100 – 200 KB. Dus upload niet zomaar afbeeldingen direct vanaf je mobiel of camera naar je website. Dit kan voor afbeeldingen zorgen die wel 10 MB groot zijn. Dat is 100x groter dan de aangeraden 100 KB! Veel CMS systemen kunnen afbeelding automatisch verkleinen. Daarnaast zijn er websites zoals Compress JPG en Compressor voor het verkleinen van afbeeldingen.

Meer tips om je SEO rankings te verbeteren

Zelf aan de slag met SEO kan vrijwel iedereen. In een eerdere blog hebben wij een aantal SEO tips op een rij gezet die voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast hebben wij ook een pagina over SEO en de verschillende onderdelen die daarbij horen. Hulp nodig? Bij APC helpen we je graag verder.

Benieuwd? Mail je vraag en we nemen snel contact op!

Vestiging APC