Menu

Migratieplan

Wanneer je een website gaat aanpassen, is een migratieplan een belangrijk onderdeel om dit vlekkeloos te laten verlopen. Een migratieplan is niet alleen belangrijk voor de werking en navigatie van je website, maar het is ook een belangrijk onderdeel van Search Engine Optimization (SEO). Zonder een migratieplan verliezen websites en de bijbehorende pagina’s SEO waarde. Dit kan een daling in de zoekresultaten tot gevolg hebben. 

Wat is een migratieplan?

Indien er iets gewijzigd wordt aan de URL (websiteadres), dan is een migratieplan nodig. Denk aan het wijzigen van de website naam of aan het veranderen van het hoofdmenu. In een plan voor migratie beschrijf je wat er precies gaat veranderen aan een website, hoe die veranderingen plaatsvinden en in welk stadium dat gebeurt.

Een belangrijk onderdeel van een migratieplan is een redirect plan of een 301-plan. Hierin staan alle oude en nieuwe URL’s die gewijzigd gaan worden. Wanneer een URL aangepast wordt, dan moet de oude URL een redirect krijgen naar de nieuwe URL. Dit gebeurt door middel van een 301-redirect op de website. Het is belangrijk om secuur te zijn in een redirect plan; een verkeerde redirect kan grote gevolgen met zich meebrengen. 

Wat zijn nog meer belangrijke SEO werkzaamheden?

Wanneer is een migratieplan nodig?

Een migratieplan is maatwerk en niet voor iedere website hetzelfde. We geven een aantal voorbeelden waarbij een migratieplan goed van pas komt:

  • Overgang van HTTP naar HTTPS;
  • Het wel of niet tonen van de WWW in de URL;
  • Veranderen van de domeinnaam (bijv: bedrijfx.com naar bedrijfy.com);
  • Veranderen van topleveldomein (TLD). (bijv: .nl/ naar .com/);
  • Nieuwe talen of talen anders toepassen op de website (bijv: .com/nl/, .com/nl-nl/, .com/de/);
  • Aanpassen URL structuur;
  • Aanpassen menu-structuur;
  • Van Content Management Systeem (CMS) veranderen. 

Waar te beginnen?

Je website verhuizen of aanpassen is niet altijd even gemakkelijk. Wij helpen je daarbij graag verder. Wij geven je advies of ondersteunen jou bij de migratie. Zo ben jij verzekerd van een succesvolle, nieuwe website!

Neem contact met ons op!

Benieuwd? Mail je vraag en we nemen snel contact op!

Vestiging APC