Menu

Google test het toevoegen van producten in YouTube video’s Een nieuwe manier van online winkelen

E-commerce Geplaatst op 25 januari 2021 door Coen Jansen

Heb je dat ook weleens? Dat je een tof product in een YouTube video ziet en na veel zoekwerk het nergens kan vinden? Of dat je überhaupt niet weet waar je naar moet zoeken? In de nabije toekomst is dit mogelijk niet meer nodig. Google test namelijk een nieuwe functie voor het toevoegen van producten in YouTube video’s.

YouTube is “continu bezig met het testen van nieuwe gereedschappen en functies om de kijker te helpen bij het vinden, bekijken, delen en creëren van content”, aldus Google zelf. Een lijst met updates van deze functies wordt voortdurend geüpdatet. Zo ook op 14 januari: “Testing a new way to shop on YouTube”. Ofwel, het testen van een nieuwe manier om op YouTube te shoppen. 

Nieuwe manier van YouTube shoppen

Shoppen via YouTube is natuurlijk niet direct nieuw. De hoeveelheid advertenties zal je vast niet ontgaan zijn. Wat echter nieuw is, is dat YouTube het nu mogelijk wil maken dat videomakers producten aan video’s kunnen toevoegen. Kijkers kunnen dan met één klik op de knop (of één druk op het scherm) een lijst tevoorschijn halen met alle uitgelichte producten. Vervolgens kan de kijker ook voor ieder product een aparte pagina openen voor meer informatie, gerelateerde video’s en aankoopopties.

Wanneer is deze functie beschikbaar?

De functie wordt nog getest en is voorlopig alleen beschikbaar voor een select aantal YouTube-kanalen. De product tags zijn voor nu alleen zichtbaar voor Amerikaanse gebruikers op iOS, Android en desktop. Wanneer het naar Nederland komt, is nog niet bekend. 

Voor wie is YouTube shopping geschikt?

Mogelijk zal niet iedereen enthousiast zijn over deze functie. Voor veel kijkers betekent dit meer advertenties in de al zo grote oceaan van afleidingen. Voor webshops zal het zeker toegevoegde waarde bieden. Een simpele video van een ronddraaiend product zou in principe al kunnen voldoen. Zeker wanneer deze onderdeel wordt van gerelateerde product video’s. En video’s en advertenties maken is met de komst van de YouTube Video Builder nog gemakkelijker.

Het ziet ernaar uit dat YouTube een volwaardig shopping platform wil worden. Hoe en wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Voor nu wachten we nog even geduldig af.

Benieuwd? Mail je vraag en we nemen snel contact op!

Vestiging APC