Menu

Zelf een SEO check uitvoeren? Zo pak je dat aan

Content marketing Geplaatst op 28 april 2020 door Coen Jansen

Eerder gaven we je al een aantal praktische SEO tips die iedereen kan toepassen. Echter, je gehele website een SEO check geven kan flink wat tijd kosten. Zeker wanneer je alles handmatig één voor één gaat controleren. Gelukkig is dat niet nodig! In deze blog laten we zien hoe je dat een stuk sneller aanpakt. Hierbij kijken we naar een aantal basisonderdelen, zodat het voor iedereen uitvoerbaar is.

SEO Tool Screaming Frog

Er zijn veel tools om je website SEO te controleren. Eén daarvan is Screaming Frog. Screaming Frog is software voor Windows en MacOS. Met deze tool kun je vrijwel iedere website crawlen. Crawlen is het doorzoeken van een website. Door een website te crawlen, kun je de technische en onsite SEO controleren. Hierdoor zie je snel wat beter kan.

Aan de slag met Screaming Frog

Na het downloaden en installeren van Screaming Frog, kun je beginnen met de SEO analyse. In een aantal stappen laten wij je zien hoe je dit aanpakt.

Website crawlen met Screaming Frog

Tijd om te beginnen met je eerste crawl. Vul bovenaan je website adres in en klik op start.

Website crawl voortgang
De website URL en voortgang van een crawl.

Screaming Frog gaat nu je website analyseren. Dit kan even duren. Ondertussen kun je dus prima even een bakkie halen voor jezelf (of je collega’s 🙂 ). De statusbar rechts bovenin geeft aan wanneer de analyse klaar is. Helemaal rechts onderin zie je exact hoeveel URL’s je nog te gaan hebt.

Gebruik je de gratis versie van Screaming Frog? Dan kan het zijn dat je tussendoor een melding krijgt. De gratis versie kan maximaal 500 URL’s van een website doorzoeken. Of dit genoeg is, verschilt nogal per website. Om je een idee te geven: de website van APC bestaat momenteel uit iets meer dan 200 URL’s. Maar webshops en nieuwssites hebben al snel meer dan 500 URL’s.

Screaming frog save menu

Tip: heb je de betaalde versie van Screaming Frog? Dan kun je voltooide en niet-voltooide crawls tussendoor opslaan via het menu File > Save. Zeker een aanrader als het crawlen van je website veel tijd in beslag neemt. Indien je de gratis versie gebruikt en je website opnieuw wilt crawlen, gebruik dan de Crawl Recent optie. Bespaart je weer een paar seconde typwerk 😉

De verschillende onderdelen van Screaming Frog

Zodra je een website crawlt, verschijnen in het bovenste scherm alle URL’s die gevonden zijn. Naast iedere URL zie je veel overige informatie staan. Klik op één van de URL’s en je krijgt een beter overzicht in het scherm eronder.

Website crawl resultaat
De eerste vijf URL’s die gevonden zijn na het crawlen van de APC website.

Boven alle URL’s zie je meerdere tabbladen staan, zoals Internal en External. Deze tabbladen gebruik je om specifieke informatie te bekijken. Het tabblad Meta description gebruik je bijvoorbeeld om alle meta-omschrijvingen van je website te controleren. Ieder tabblad heeft ook een Filter optie links boven om de informatie te filteren.

Screaming Frog Filters
De Filter optie zoals die bij de Meta Description staat.

Bij de meta-omschrijvingen zie je onder andere hoeveel omschrijvingen ontbreken en of ze te lang of kort zijn. Al deze tabbladen en filters staan ook overzichtelijk weergeven in het scherm rechts, onder het tabblad Overview.

Overview tabblad
Het Overview tabblad met alle filters.

SEO check uitvoeren: de belangrijkste basisonderdelen

Nu je de werking van Screaming Frog een beetje kent, gaan we aan de slag met de onsite SEO van je website. Hierbij kijken we naar het aantal woorden per pagina, de titels, afbeeldingen, meta-titels en meta-omschrijvingen.

Aantal woorden per pagina: Google wil je content begrijpen

Wil je er zeker van zijn dat Google je content begrijpt? Schrijf dan minimaal 250 woorden. Het aantal woorden vind je via het tabblad Internal. Scroll in het scherm eronder naar rechts totdat je de kolom Word Count ziet. Klik op Word Count om het aantal woorden te sorteren van klein naar groot. Klik nogmaals op sorteren voor groot naar klein. 

Let op: de ervaring leert dat de Word Count van Screaming Frog vrij inaccuraat kan zijn. Staar je hier dus niet blind op!

H1: de titel van je content

Met het tabblad H1 controleer je de H1 titels van je pagina’s. Gebruik hierbij de filters Missing en Duplicate om te controleren of er missende of dubbele titels zijn.

Afbeeldingen: zorg voor een snelle website

Met het tabblad Images kom je er snel achter of afbeeldingen te groot zijn, met het filter Over 100 KB. Controleer ook gelijk of alt-teksten ontbreken (Missing Alt Text) en de lengte van de teksten (Alt Text Over 100 Characters). De bestaande Alt teksten controleer je door een van de afbeelding URL’s in het bovenste scherm aan te klikken. Klik vervolgens in het onderste scherm op het tabblad Image Details om de Alt tekst te bekijken.

Meta-titels en meta-omschrijvingen: het visitekaartje in Google

De meta-titels, zoals die in de Google zoekresultaten komen te staan, vind je door het tabblad Page Titles te gebruiken. De bijbehorende meta-omschrijvingen vind je met behulp van het tabblad Meta Description. Controleer met de bijbehorende filters of meta’s ontbreken, er dubbelingen zijn en de lengte van de teksten.

Naast het controleren van meta’s, biedt Screaming Frog ook gelijk een handige optie voor het (her)schrijven van meta-titels en meta-omschrijvingen. Klik in het bovenste scherm op een titel of omschrijving die je wil aanpassen. Klik vervolgens in het onderste scherm op het tabblad SERP Snippet. Gebruik deze tool om je meta’s op de juiste manier te (her)schrijven.

SERP Snippet Tabblad
Het tabblad ‘SERP Snippet’ onderaan biedt je een handige Meta tool aan.

Let op: Alles wat je hier verandert wordt niet gewijzigd op je website. Het is puur bedoeld ter ondersteuning. De wijzigingen worden wel in Screaming Frog geplaatst. Dit betekent dat wanneer je alle meta’s exporteert (daarover straks meer), je ook de aangepaste meta’s exporteert. Zo krijg je een bestand met kloppende meta’s die je direct op je website kunt plaatsen. Heb je een CMS zoals WordPress en heb je maar een aantal meta’s gewijzigd? Log dan in op je website. Als je vervolgens in Screaming Frog op een URL met de rechtermuisknop klikt, kun je die direct openen in je browser. Bewerk vervolgens de pagina via de wordpress toolbar.

Open in browser en wordpress
Open URL’s direct vanuit Screaming Frog en bewerk direct de geopende pagina (via WordPress).

Gegevens exporteren

Je hebt content gevonden die je wil aanpassen. Je kunt iedere titel of omschrijving natuurlijk één voor één kopiëren en aanpassen in een document. Of het direct op je website aanpassen. Maar nog handiger is om alles te exporteren. Hierbij heb je de keuze uit alles exporteren of alleen de tabbladen die voor jou belangrijk zijn. Wil je bijvoorbeeld alleen de meta-omschrijvingen exporteren? Open het bijbehorende tabblad en gebruik vervolgens de Export optie. Met het verkregen CSV bestand kun je via jouw favoriete programma zoals Excel en Google Spreadsheets overzichtelijk wijzigingen aanbrengen.

Gegevens exporteren
Ieder tabblad geeft je de mogelijkheid om de gecrawlde informatie te exporteren.

Tip: Wil je de Alt teksten van alle afbeeldingen exporteren? Navigeer dan in het menu bovenin naar Bulk Export > All Images.

De eerste stappen naar een SEO vriendelijke website

Er is natuurlijk veel meer mogelijk met Screaming Frog, maar dit geeft je een goede basis voor die eerste stappen naar een SEO vriendelijke(re) website. Bekijk zeker ook eens de andere tabbladen en opties. En neem zeker ook eens een duik in de statuscodes (Response Codes) van je website. En loop je toch ergens tegenaan? Wij helpen je graag!

Benieuwd? Mail je vraag en we nemen snel contact op!

Vestiging APC