Menu

Gratis tools om afbeeldingen en advertenties te maken (en inspiratie op te doen)

Content marketing Geplaatst op 16 december 2020 door Coen Jansen

Je wil zelf een afbeelding maken voor je blog, social media of advertentie. Maar je hebt geen idee waar je moet beginnen… Photoshop? Dat is niet geheel toegankelijk natuurlijk. En inspiratie is soms ook ver te zoeken. Gelukkig zijn er genoeg (gratis) online tools die je helpen om de vormgever in je naar boven te halen!

Het gratis Photoshop alternatief

Wij gebruiken zelf graag Photoshop bij het maken en bewerken van afbeeldingen en foto’s. Maar Photoshop is niet het meest toegankelijke programma. En dan is er nog het maandelijkse bedrag dat je moet aftikken… Gelukkig zijn er een hoop (gratis) Photoshop alternatieven. 

Een van deze alternatieven is GIMP (GNU Image Manipulation Program). Het is niet de meest handige naam, maar de software is het daarentegen wel. Ook hierbij geldt echter dat het wat tijd kost om het programma te leren. Heb je hier even geen tijd voor? Dan is er Photopea. Dit is een online fotobewerkingsprogramma dat gewoon via de browser te gebruiken is. De oplettende kijker zal al snel zien dat het vrij veel weg heeft van Photoshop. Maar in tegenstelling tot Photoshop, is Photopea gratis te gebruiken. Je kunt er ook met templates werken. 

Nu we het toch over online fotobewerking programma’s hebben. Gratis afbeeldingen maken en bewerken kan ook met Pixlr. Daarnaast heeft Pixlr ook betaalde opties, waarbij je nog meer mogelijkheden krijgt voor het maken en bewerken van afbeeldingen. Als laatste is er Figma. Deze tool maakt het super gemakkelijk om in teams te werken. De tool is via de browser en als computerprogramma te gebruiken. Figma is gratis te gebruiken en heeft ook weer betaalde opties. De gratis versie heeft verrassend veel opties, waaronder het importeren van Sketch bestanden. Kunnen macOS en Windows gebruikers gewoon samenwerken 🙂

Dynamische afbeeldingen en advertenties maken

Er zijn ontelbaar veel programma’s voor het maken van (gratis) afbeeldingen. Maar we willen er hier twee uitlichten: Bannersnack en Canva. Deze twee tools maken het zeer gemakkelijk om snel en efficiënt afbeeldingen te maken. Dit doormiddel van de uitgebreide keuze uit templates, die je kunt aanpassen naar eigen smaak en huisstijl. 

Bannersnack maakt het super easy om dynamische advertenties te maken, die onder andere te gebruiken zijn in het Google Display netwerk. Dit mede doordat animaties in paar klikken zijn toegevoegd en exporteren naar HTML-5 mogelijk is. Het delen van de banners met klanten is ook in een paar klikken gedaan. Canva is hiervoor minder geschikt, maar biedt genoeg mogelijkheden om afbeeldingen op te maken. Beide tools zijn gratis te gebruiken, maar zijn daarbij gelimiteerd in de mogelijkheden. 

In een aantal klikken maak een exporteer je een banner met animaties vanuit Bannersnack.

YouTube video advertenties maken

Nu we het toch over dynamische banners hebben. Check zeker ook even ons blog over de YouTube Video Builder. Adverteren met video’s op YouTube was nog nooit zo gemakkelijk! 

Gratis afbeeldingen en stockfoto’s

Voor het maken en bewerken van afbeeldingen, heb je natuurlijk afbeeldingen nodig. Gelukkig zijn er een ontelbaar aantal websites waar je gratis rechtenvrij* foto’s, afbeeldingen, illustraties en iconen vandaan kunt halen. Een aantal vanzelfsprekende namen zijn Pixabay, Unsplash en Pexels. Vectoren of illustraties nodig? Vecteezy en Freepik hebben ruim keuze. En vergeet zeker ook niet iconen. Die vind je onder andere bij Flaticon, Endless Icons en SVG Repo.

Pexel afbeeldingen gerelateerde zoekwoorden
Gerelateerde zoektermen die verschijnen op de website van Pexels.

TIP: Kun je maar niet de juiste afbeeldingen vinden of weet je niet waar je exact op moet zoeken? Zoek eerst op een algemene term via Google Afbeeldingen of bij een van bovenstaande websites. Veel websites tonen namelijk gerelateerde zoektermen in de zoekbalk, bovenaan de zoekresultaten of bij de afbeeldingen zelf. Gebruik zeker ook Engelse woorden voor meer en beter resultaat.

*Rechtenvrij beeldmateriaal
Let goed op dat de afbeeldingen die je gebruikt rechtenvrij zijn! Zomaar een afbeelding van een website plukken is niet toegestaan. Daarnaast zit er ook een verschil tussen het gebruik voor commerciële en niet-commerciële doeleinden. Auteursrecht is geen gemakkelijk onderwerp, maar gelukkig tonen de afbeeldingen bij bovenstaande websites hoe en waarvoor je ze mag gebruiken. Pas op met het gebruiken van Google Afbeeldingen. Veel van de afbeeldingen daar zijn niet rechtenvrij. Je kunt hierop filteren, maar wees alert op de accuraatheid ervan. Weet je het niet zeker? Gebruik het dan niet.

Een afbeelding zegt meer dan 1.000 woorden …

… maar een afbeelding alleen zegt niet alles. Zeker niet in een advertentie. Veel (eerder genoemde) programma’s hebben standaard ruime keuze uit lettertypes. En gelukkig staat het internet vol met gratis lettertypes. Ook hier geldt: let op hoe en waarvoor je ze mag gebruiken! Er zijn genoeg lettertypes te vinden bij Dafont, Fontsquirrel, en Google Fonts

TIP: Weten welk lettertype een website gebruikt? Gebruik de ‘WhatFont’ browser plug-in. 

Inspiratie is ook gewoon gratis

Hoe maak je een afbeelding op? Welke kleuren gebruik je en in welke verhouding? Inspiratie is soms ver te zoeken. Gelukkig zijn er genoeg websites waar je inspiratie vandaan kunt halen of die je helpen bij het maken van goede design keuzes.

Zo hebben de eerder genoemde Photopea, Bannersnack en Canva een ruim overzicht van templates. Zelfs al gebruik je deze online tools niet, er is genoeg inspiratie uit te halen. Daarnaast zijn er nog een hoop andere sites. Of je nu een Instagram of LinkedIn afbeelding wilt opmaken, Crello, Snappa, Designbold, Bannerboo en Bannereasy helpen je hierin verder. Geen idee welke kleuren je moet gebruiken of combineren? Adobe Colorwheel helpt je bij het combineren van de ‘juiste’ kleuren. Of Google even op ‘color palette’ voor oneindig veel kleurcombinaties. 

Tip: Gebruik de 60-30-10 regel: gebruik de primaire kleur voor 60%, de secundaire voor 30% en de accentkleur voor 10%.

Verklein afbeeldingen (en versnel je website)

Te grote afbeeldingen vertragen je website of worden niet geaccepteerd op advertentieplatformen. Indien je het originele bestand hebt, kun je de afbeelding op een andere manier opslaan. Heb je deze echter niet, verklein dan je afbeeldingen met CompressJPG of Compressor. Ook meteen goed voor je SEO!

En nu zelf aan de slag

Het wordt alsmaar gemakkelijker om zelf afbeeldingen en advertenties te maken, ook zonder design of Photoshop ervaring. Het internet staat vol met gratis gereedschappen en resources die je daarbij helpen. Heb je een handige tool die we zeker niet mogen missen? Let us know!

Benieuwd? Mail je vraag en we nemen snel contact op!

Vestiging APC